Capră tăiat bușteni

Capră de tăiat lemne

Acum doi ani am realizat o pereche de capre pentru a le folosi la construirea atelierului meu. Am comandat și o sobiță cochetă care va încălzi atelierul.

Și pentru sobiță am nevoie de lemne care trebuie tăiate. M-am uitat pe net, căutând idei, la câteva capre construite de alți pasionați de prelucrarea lemnului.

Primul model are trei rânduri de picioare. Dezavantajul este că nu poți tăia bușteni scurți. Eu îmi doresc ca să pot să ajustez piciorul din mijloc la ce dimensiune vreau.

Un alt model are picioarele fixe dar eu îmi doresc să pot să car ușor capra pe unde am nevoie.

Și cum cine caută găsește, iată că am găsit un model care să îndeplinească dorințele mele:

  • să fie pliabilă
  • să pot ajusta suportul din mijloc
  • să încapă în portbagajul mașinii

Capra poate fi desfăcută în bucăți și asamblată la loc. Șuruburile folosite sunt din inox. Deși părea un proiect simplu la început, mi-au trebuit vreo 10 ore de muncă pentru a fi gata.

Pentru protecție, voi vopsi picioarele caprei cu vopsea iar restul îl voi da cu ulei de in.

Și, pentru a tăia buștenii, mi-am luat pentru încercat două fierăstraie. M-am uitat după fierăstraie de grădină, cu mâner de plastic pentru confort și pentru că nu „ține rece la mână”. Am luat până la urmă de la Gardena două bucăți (530 si 760 mm, cu lamă pentru lemn verde) și separat două lame de la Bahco pentru lemn uscat (de 530 si 759 mm). Am vrut să iau un fierăstrău Gardena și unul Bahco dar se pare că Bahco sunt mai greu de găsit pe la noi.