Suport hârtie (clipboard) A5 pe placaj

Recent s-a încheiat la București BIFE 2014. Fiind în oraș cu alte treburi am reușit să ajung și pe acolo. La standul Welde am găsit o gamă variată de placaj în diverse nuanțe și grosimi. Deși nu lucrez cu placajul prea mult, am totuși câteva clipboard-uri realizate. Cum până acum am avut la dispoziție doar placaj din fag, am văzut acum șansa de a încerca și alte tipuri. Mi-am ales căteva bucăți pe care am dorit să le plătesc dar pâna la urmă, auzind cererea mea, Dl. Nicolae H. mi le-a vândut la 0 lei + TVA.

Astfel am primit 6 bucăți din placaj de fag, plop, cedru și mesteacăn. Ajuns acasă am constatat că bucățile nu erau destul de mari pentru un clipboard A4 așa că am decis să le folosesc pentru dimensiunea A5. După ceva muncă, un pic de șmirgheluire și câteva găuri m-am ales cu 4 bucăți frumoase.

Mesteacăn, fag, cedru și plop.
Clipboard-uri A5 inainte de finisare. De la stânga la dreapta avem: mesteacăn, fag, cedru și plop.

Și acum, voi începe finisarea lor cu 2-3 straturi de șerlac și ceară. Momentul acesta l-am așteptat de ceva timp pentru a putea compara aspectul și finisajul pe diverse tipuri de lemn. Cedrul mă aștept să iasă foarte frumos iar la plop am ceva emoții, dată fiind culoarea un pic verzuie.

Iată mai jos piesele finisate cu șerlac și ceară.

Plop, cedru, fag și mesteacăn
Clipboard-uri A5 după finisare. De la stânga la dreapta avem: plop, cedru, fag și mesteacăn

Ca impresii:

  • toate finisajele au ieșit foarte bine
  • cel mai ușor se finisează mesteacănul și fagul
  • plopul a ieșit bine
  • cedrul arată cel mai frumos datorită fibrei
  • placajul de cedru are „miezul” de plop (cred) așa că trebuie multă atenție la finisarea muchiilor iar pe lateral nu arată la fel de bine ca fagul sau mesteacănul
Fibra frumoasă a cedrului.
Fibra frumoasă a cedrului.

Mai am rămas cu două bucăți (mesteacăn de 6mm și cedru de 4mm), așa că m-am gândit să realizez o jucărie. Dar asta într-un articol viitor.

Actualizare: Am adăugat și articolul cu realizarea jucăriei din placaj: „Camion de marfă