Adunarea tuturor pieselor necesare construirii mi-a luat vreo 4-5 luni. Cea mai mare problemă au fost menghinele, deoarece aici în România nu are cine să le facă și nici cine le comercializa.
Mi-ar fi placut să iau totul de la Benchcrafted, dar prețul m-ar fi aruncat din ținta mea de cost. Nu e ieftin ce oferă ei dar e de foarte bună calitate (lucru spus de alții deoarece eu nu am avut șansa să pun mâna pe menghinele lor).
Așa am găsit firma York din Cehia care fabrică aceleași șuruburi dar la un cost mai mic.
După primirea șuruburilor mai aveam de făcut câteva piese pentru ca menghina din lateral să fie completă. În această situație e foarte bine să cunoști pe cineva cu acces la o freză sau CN. Din fericire m-am întâlnit prin piața de vechituri din Brașov cu Ionuț, un fost coleg de muncă cu care m-am înțeles bine. Imediat ce i-am povestit despre ce am nevoie mi-a spus: Se face. Hai cu o schiță la mine și rezolvăm. Și așa a fost. În 4 zile aveam piesele făcute. Am fost foarte bucuros că m-am regăsit cu un om și că m-a putut ajuta.
Ca și prelucrări a fost nevoie de:
- Realizarea șinelor cu șanțul aferent și a găurilor de fixare în banc
- Realizarea „saniei” care alunecă pe șine
- Găurirea piuliței menghinei laterale și realizarea de filet pentru fixarea pe „sanie”
- Realizarea de două pilițe pentru fixarea capătului bancului unde vine menghina laterală
Garniturile din poză vor fi folosite la capetele mânerelor de lemn pentru a nu le deteriora în utilizare.
Am mai comandat rolele pe rulmenți și feroneria aferentă de la Benchcrafted (pentru trimiterea lor trebuie să-i mulțumesc vărului meu Radu). Rolele sunt folosite pentru falca menghinei de picior iar cele 4 piulițe pentru fixarea traverselor lungi în H-urile laterale ale bancului.
Acum pot să spun că am toată feroneria necesară terminării bancului de lucru.
Pasul al treilea este procurarea lemnului și păstrarea lui o perioadă în locul unde va sta bancul.