Capra … de Crăciun

Acum două zile am primit o solicitare pentru realizarea unei „capre” pentru spectacolul de sfârșit de an organizat de clasa copilului meu la școală. Am dat câteva telefoane dar nu am rezolvat nimic rapid așa că ieri, m-am gândit să sun la Muzeul de Etnografie din Brașov. Doamnele de acolo au fost foarte drăguțe și m-au lăsat să mă uit la o „capră” expusă acolo. Am luat câteva notițe și aseară m-am apucat de treabă.

Mai întâi am găsit o bucată de lemn din care să fac capul „caprei”.

Iau cât am nevoie dintr-o bucată de 200 x 200mm de brad
Iau cât am nevoie dintr-o bucată de 200 x 200mm de brad

Apoi cu rindeaua curăț urmele de fierăstrău și fac muchiile la 90°. Cu o daltă formez capul „caprei” și cu un fierăstrău tai gura.

Capul "caprei" și gura
Capul „caprei” și gura

Urmează instalarea unei balamale care să țină gura și pentru ușurință în transport fac instalarea suportului cu filet. Testul de filet l-am făcut pe un diblu de fag rămas de la alt proiect.

"Capra" pe un băț de test
„Capra” pe un băț de test
Filetul în diblu de fag
Filetul în diblu de fag

Inițial am vrut să folosesc un diblu de fag de 20mm diametru ca suport. Diblul trebuia sa-l reduc la 19mm diametru pentru a-i face filet. Cum fagul e mai greu și copilul are doar 8 ani  am zis să mă uit întâi daca nu am ceva mai ușor printre crengile adunate de mine. Așa am gasit un băț de alun, numai bun de suport.

Bățul de alun pregătit pentru filet
Bățul de alun pregătit pentru filet
Capra este asamblată cu bățul de alun.
Capra este asamblată cu bățul de alun.

La capătul de jos scoarța era cam aspră pentru mânuțele unui copil. Așa că am luat rașcheta și am dat jos toată scoarța. Rezultatul a fost mai mult decât mulțumitor iar bățul este acum fin și plăcut la atingere.

Capra terminată ... urmează decorarea
Capra terminată … urmează decorarea

După 5 ore de muncă, capra este terminată, funcționează bine și așteaptă să fie împodobită de copii. O să pun o poză când va fi gata.

Actualizare (18.12.2014): După terminarea spectacolului am făcut o poză caprei așa cum a fost împodobită de copii.

Capra împodobită de copii
Capra împodobită de copii