Vopsele naturale

Astă toamnă am pus două bidoane de 5L să fac baiț natural de nuc și castan (vezi articol). Paștile sunt ocazia perfectă pentru a le testa.

Astfel, am cumparat câteva ouă din lemn și am început „vopsirea” lor.

În prima fază am șmirgheluit ouăle (da, erau finisate grosier) cu șmirghel de 120, 150 și apoi 220. Mulțumit de rezultat am trecut la colorat.

Ouă pentru Paște - naturale
Ouă pentru Paște – naturale

Pentru vopsele am vrut să folosesc doar culori obținute natural. Baițurile de nuc și castan erau două nuanțe. Mai doream să testez încă 3 culori: roșu, galben și verde.

Pentru roșu am ales sfecla roșie. Pentru galben am ales turmenicul iar pentru verde frunze se spanac.

Ouăle după aplicarea baițului și sfeclei
Ouăle după aplicarea baițului și sfeclei

Pentru finisaj am ales „danish oil” peste care am applicant ceară.

Ouă finisate natur, nucă, castan și sfeclă roșie
Ouă finisate natur, nucă, castan și sfeclă roșie

Oul cu tumenic a fost finisat la câteva zile după (inițial am luat doar 4 ouă) iar cel verde așteaptă să fie cumpărat mai întâi (am mai găsit doar un ou la numai două zile după ce le-am luat pe cele 4).

Ouă finisate  castan, nuc, natur,  turmenic și sfeclă roșie
Ouă finisate castan, nuc, natur, turmenic și sfeclă roșie

Ca și impresii:

  • baițul de nuc a ieșit foarte bine dar necesita 4 aplicări pentru a obține culoarea nucului (față de numai 3 necesare la baițul din nuc american)
  • baițul de castan a ieșit foarte uleios, se aplică ușor și acoperă foarte bine. Culoarea sa este un portocaliu deschis (exact cum oxidează coaja de castană)
  • sucul de sfeclă roșie acoperă foarte bine (am aplicat doar 2 straturi)
  • turmenicul dă o culoare galbenă spre auriu, se prepară și se aplică ușor. Necesită însă ceva mai mult timp pentru a se usca.
  • lemnul folosit a fost de brad/molid/pin pentru că așa am găsit. Dar cred că un lem de foioase ar fi ieșit mult mai bine datorită culorii fibrei relativ constante (paltin, mesteacăn sau orice lemn de culoare deschisă)

Copiii se pot juca cu aceste „vopsele” naturale deoarece nu sunt toxice, nu atacă mâinile, nu au vapori toxici care să fie inspirați. Cei cu alergie la nuci ar putea să aibă eventuale reacții alergice la baițul de nuc/castan (testați mai întâi o picătură pe încheietura mâinii).

Cu siguranță a fost haios și incitant să prepar toate aceste culori și să le folosesc. Oul în verde așteaptă să apară la un moment dat pe site. Curând sper…

2 thoughts to “Vopsele naturale”

  1. felicitari si succes in tot ce faci….m-am bucurat sa mai stiu cate ceva despre tine. Ce faci este super! Continua.

Nu se adaugă comentarii.