Bancul de lucru

Pentru lucrul în lemn, bancul de lucru este locul unde se întâmplă toată acțiunea. Această secțiune va urmări pașii parcurși de mine pentru finalizarea propriului banc de lucru.

Nu este un proiect ușor să realizezi acest banc doar cu unelte de mână. Va fi un proces care poată să țină câteva luni bune, dat fiind că voi lucra doar în timpul liber.

Din start mi-am propus următoarele:

  1. Bancul să fie unul de calitate, realizat ca să țină o viață
  2. Bancul să poată fi realizat cu materiale care se pot comanda pe Internet sau se găsesc în magazinele de bricolaj
  3. Bancul să poată fi cărat cu mașina mică (în speță un Peugeot 307), asamblat și dezasamblat de către o singură persoană
  4. Bancul să aibă un cost de maxim 2000 lei (~ 450 euro)

Pasul 1 – planul bancului

Cu acestea în gând am început să caut pe Internet planuri. Am văzut mai multe dar cel la care m-am oprit a fost cel furnizat de Benchrafted – Split Top Roubo. Planul poate fi cumpărat, dar este oferită gratuit și schița 3D a bancului. Pentru cine știe să citească acest desen, este suficient. Așa că am ales să folosesc schița.

Bineînțeles că dimensiunile de acolo vor trebui ajustate la cerințele impuse de mine.

Pasul 2 – Menghinele și alte componente necesare

Odată ales bancul, am început să mă uit după echipamentele necesare. În România nu am reușit să gasesc pe nimeni care să-mi realizeze piesele conform schiței 3D (când spun „nimeni” mă refer la faptul că am fost refuzat pentru că sunt „prea mic”), așa că am căutat în afară. Benchcrafted mi-ar fi dat peste cap costul (nu că nu mi-aș fi dorit), așa că trebuia să găsesc ceva mai ieftin. Și am găsit în Cehia firma York. După câteva email-uri schimbate cu departamentul de vânzări (trebuie să-i mulțumesc lui Robert pentru răbdarea de care a dat dovadă) am plasat comanda.

Piesele necesare conform planului sunt:

  • Șurub menghină de picior + piuliță
  • Șurub menghină laterală + piuliță + șine + suport mobil piuliță
  • 2 x role pe rulment pentru suport falcă față
  • 4 x șuruburi fixare traverse lungi
  • 2 x șuruburi fixare capăt banc pentru menghina laterală
  • 4 x holz-șuruburi de la Spax (recomandate de Benchcrafted) și un bit TORX-50 tot de la Spax pentru a mă asigura că este de calitate și implicit va „ține”
  • 8 x holz-șuruburi fixare șine menghină laterală
  • alte șuruburi pentru șina menghinei mobile care vor fi luate la momentul potrivit

Pasul 3 – Lemnul

Pentru lemn m-am decis la cel de rășinoase (SPF – Spruce, Pine, Fir). Este disponibil la orice magazin de bricolaj și de asemenea se poate obține și de la gater. Eu am ales să-l cumpăr dintr-un magazin din Brașov. Acesta a fost cumparat în mai multi pași deoarece am ales bucățile cele mai bune (fără nod pe cât posibil).

După cumpărare, lemnul va sta ceva timp în locul unde va fi folosit bancul pentru a se adapta la condițiile de acolo. Astfel reducem schimbările de dimensiune care apar odată cu schimbarea locului (datorită temperaturii și umidității).

O parte din piese vor fi realizate din lemn de foioase (fag, stejat sau frasin). Acestea includ falca menghinei de picior și suporții acesteia precum și falca mobilă a menghinei laterale. Suportul menghinei mobile va fi realizată de asemenea din lemn de foioase.

Pasul 4 – Realizarea bancului

Mă aștept ca, cu puțin noroc, să gat bancul într-un termen de 6-8 luni.

Dar să luăm fiecare pas pe rând în articolele următoare.