Baiț natural din coajă de nucă

Nuci în coajăBăițuirea este o metodă veche de a da culoare produselor din lemn. Operațiunea constă în aplicarea de baiț cu o pensulă.

Baițul se absoarbe în lemn, dându-i culoarea dorită. Pe piață există foarte multe feluri de baițuri. Unele sunt naturale, altele chimice. Personal prefer să nu băițuiesc lemnul dar, la cererea clientului sau din motive estetice, această operație este necesară.

Prin coajă de nucă mă refer la partea verde care înconjoară fructul (epicarp cum se numește în termeni științifici – vezi poza de la începutul articolului).

Mai jos sunt două produse realizate din aceeași bucată de placaj. Unul este natur iar celălalt este băițuit în culoarea nucului. Ambele sunt finisate cu șerlac și ceară.

Clipboard natur
Clipboard natur
Clipboard băițuit în culoarea nucului
Clipboard băițuit în culoarea nucului

Dar îndeajuns cu vorba și să trecem la treabă. Pentru a face baițul avem nevoie de:

  1. coji de nucă coaptă (cele mai bune sunt cojile din perioada în care nucile încep sa cadă din pom)
  2. un vas / bidon de plastic
  3. apă

Se pun cojile taiate mai mărunt în vas cam 2/3 sau 3/4. Apoi se toarnă apă și se lasă la macerat o perioadă de minim 3 săptămâni (eu le-am lăsat mai mult pentru că am uitat de ele). Din când în când se mai amestecă soluția. Pentru a-mi da seama dacă sunt gata, iau o mostră din soluția respectivă și o dau pe o bucată de lemn. Dacă după 2-3 aplicări îmi place ce a ieșit, procesul s-a încheiat. Se filtrează soluția și se ține în bidon de plastic cu capac. Dacă se ține fără capac apa se evaporă și baițul devine mai concentrat. Spor la adunat nuci.

3 thoughts to “Baiț natural din coajă de nucă”

Nu se adaugă comentarii.