Cu ceva timp în urmă am construit un suport pentru un costum Bogu (folosit la Kendo). Zilele acestea a sosit timpul să mai realizez încă unul. Așa că am mers la un magazin de bricolaj de unde mi-am luat cele două bucăți de lemn necesare. Am fost foarte norocos deoarece am gasit o bucată de molid și una de pin cu fibra extraordinar de frumoasă.
Cu lemnul pregătit și cu uneltele proaspăt ascuțite am început realizarea suportului.
Ziua 1
Prima dată m-am ocupat de piesele mai „mici”, din pin. Acestea au fost tăiate la lungimile necesare după care au fost prelucrate un pic pentru a asigura îmbinările potrivite sau pentru a arăta mai bine estetic. Găurile pentru suportul mănușilor au fost realizate cu coarba și masina de găurit manuală.
Apoi am realizat baza suportului. Capetele au o mică pantă pentru a arăta mai bine.
Piesele au fost șanfrenate pentru a fi mai plăcute la atingere.
Toate operațiile s-au realizat cu fierăstrăul, dalta, rindeaua și o coarbă/mașină de găurit manuală. Partea cea mai bună până aici este lipsa zgomotului specific mașinilor electrice, prafului și a reclamațiilor vecinilor că nu pot dormi la 22:30 seara.
Timpul de lucru a fost de 3 ore.
Ziua 2
Următorul pas a fost realizarea stâlpului principal al suportului. Lemnul a fost tăiat la dimensiunea necesară și șurubul pentru prinderea de bază a fost pus la locul lui. Apoi am pregătit baza pentru a le uni.
Și așa a început partea mai „zgomotoasă” a proiectului, în sensul ca trebuie realizate îmbinarile cu cep. Deoarece ora era destul de târzie, am apucat să fac numai una din cele 3 necesare.
Pentru a reduce timpul în care o să fac zgomot și pentru a-mi ușura munca am dat găuri pilot în viitoarelor scobituri.
Timpul de lucru a fost de 3 ore.
Ziua 3
Astăzi sunt hotărât să termin proiectul așa ca am început devreme. Mai aveam două scobituri de realizat, deci ceva zgomot de făcut.
Deoarece „bancul” meu de lucru este mai mult o masă (fiind suficient pentru jucării unde nu e nevoie de forță brută pentru îmbinări) a trebuie să improvizez ceva, ca de obicei. Stilul japonez de lucru pe podea merge de minune, așa ca l-am adoptat rapid. Scobiturile au ieșit repede și bine, cu minim de zgomot pentru vecini (sper eu).
Apoi am rindeluit suportul principal pentru a elimina toate marcajele și l-am șanfrenat pentru a fi plăcut la atingere. Suportul este gata.
Suportul este gândit a fi asamblat / dezasamblat fără utilizarea vreunei unelte.
Timpul de lucru a fost de 2 ore.
Finisarea
Primul suport l-am finisat cu un produs non-toxic luat din magazin. De data aceasta m-am gândit să încerc „danish oil” + ceară pe produsul final datorită fibrei deosebit de frumoase. Aș fi putut folosi șerlacul dar sunt curios cum iese finisajul cu „danish oil” pe care nu l-am mai încercat.
Conform instrucțiunilor producătorului trebuie să aplic 3-4 straturi, asta însemnând tot atâtea zile. Cum azi e prima zi, pozele cu produsul final vor apărea în curând.
Actualizare 06 Aprilie 2015. Am terminat de finisat suportul. Iată mai jos câteva poze cu el. Sper ca cea care l-a primit să se folosească de el mult timp.