Restaurare Stanley #4-1/2 – Partea a 3-a

În Partea a 2-a am descris curățarea părților din alamă pentru rindeaua Stanley #4-1/2 pe care o restaurez.

Continuăm cu recondiționarea pieselor metalice mari: talpa și suportul cuțit (frog).

Talpa și suportul cuțit. Talpa este ruginită pe toate cele 3 părți dar suportul cuțit pare ușor de curățat.
Talpa și suportul cuțit. Talpa este ruginită pe toate cele 3 părți dar suportul cuțit pare ușor de curățat.

Începem cu degresarea celor două piese.

Degresare piese.
Degresare piese.

După cinci minute curățăm piesele cu o periuță de dinți, le clătim în apă și le uscăm. Apoi trecem la aplicarea gel-ului.

Aplicarea gel-ului pentru îndepărtarea ruginii.
Aplicarea gel-ului pentru îndepărtarea ruginii.

Lăsăm 25 de minute pentru ca gel-ul să acționeze și apoi frecăm cu peria de sârmă de alamă. Spălăm piesa și o uscăm cu un prosop de bucătărie. Rezultatul este foarte bun după numai o aplicare, dar partea stângă nu e complet curățată. Suportul cuțit în schimb s-a curățat foarte bine.

Rezultatul după numai o aplicare cu gel.
Rezultatul după numai o aplicare cu gel. Partea stângă însă mai necesită o aplicare.

După încă o aplicare cu gel și periaj cu peria de alamă (mare și mică) și cu o bucată de burete abraziv fin mă pot declara mulțumit de cum au ieșit piesele.

Asta este rezultatul final, după două aplicări cu gel.
Asta este rezultatul final, după două aplicări cu gel.

Piesele au fost unse cu ulei pentru a nu rugini (deja se observă cum fierul a început să oxideze). E timpul să închid ziua deoarece se lasă seara.

Zzzz… Zzzz…. Zzzz….

A doua zi am reluat curățarea tălpii. Uleiul și-a făcut efectul deoarece metalul arată impecabil. Analizând talpa observ că partea din spate si față stânga îmi vor da de furcă, stratul de rugină fiind foarte gros.

Rugina rămasă de curățat.
Rugina rămasă de curățat.

Am început cu aplicarea degresantului și curățarea cu o periuță de dinți. Apoi am spălat piesa și am șters-o cu un prosop de bucătărie.

Degresare talpă.
Degresare talpă.

Următoarea etapă este aplicarea gel-ului și așteptăm 30 de minute.

Aplicarea primului strat de gel
Aplicarea primului strat de gel

Am frecat piesa cu peria de alamă (mare și mică) și cu burete abraziv fin. S-a curățat chiar bine după o aplicare cu get dar părțile problematice imi vor da de furcă.

Aplicarea celui de-al doilea strat de gel
Aplicarea celui de-al doilea strat de gel

După al doilea strat de gel piesa s-a curățat mai bine dar nu indeajuns, asa ca în partea din spate am aplicat chiar în capăt și un al treilea strat. La final, după multă frecare cu peria de alamă și burete abraziv, rezultatul este foarte bun. Mai rămâne aplicarea uleiului și recondiționarea este gata.

Piesa complet curățată și unsă cu ulei.
Piesa complet curățată și unsă cu ulei.

De data aceasta m-a prin și ploaia și seara. Așa că trebuie să mai aștept încă o zi pentru a asambla rindeaua.

Zzzz… Zzzz…. Zzzz….

5 thoughts to “Restaurare Stanley #4-1/2 – Partea a 3-a”

  1. Salut,
    poti sa-mi spui ce fel de gel (ala verde) ai folosit pentru curatarea rindelei. Eu pentru curatarea fierului folosesc electroliza (e foarte simplu si mai usor). Cand ai drum la Cluj da un semn 🙂

    1. Salut Daniel,

      Gelul este produs de Hammerite. Am contactat reprezentanța lor din România dar nu importă așa ceva aici.
      Eu l-am cumpărat din Anglia prin călătoriile mele.

      Am folosit și electroliza așa de test și stiu că merge bine. Regula la electroliză spune parcă 1mA/cm2 de suprafață. Tu cum faci?

      Multumesc de invitație. Dacă o să am drum la Cluj, am să îți dau de știre.

      1. Eu am curatat cutitele de rindele si alte parti metalice cam la fel de mari. Folosesc un redresor auto (de ala mai vechi romanesc pt. ca astea noi electronice nu functioneaza – cred ca au ceva sisteme de detectarea a bateriei; am incercat cu incarcator de telefon dar nu merge aproape de loc pe un cutit de rindea) si cutitele le atarn intr-un pet iar obiectul de sacrificiu este o tabla fixata pe peretele petului de jur imprejurul obiectului de curatat. In timpul electrolizei (sau supei de hidrogen) mai scot obiectul si-l frec cu peria de alama. La sfarsit il spal cu detergent si burete de vase (reteta lui Catalin Sorescu).Dupa care le dau cu grund de metal si/sau ulei. Am curatat numai cu smirghel, perie si alte abrazive (lichide si solide de prin Baumax) dar este mai mult de lucru si multa mizerie. O sa-ti trimit ceva poze. In calitate de ucenic „hobby-tamplar”, la sfatul prietenului Vlad, am pornit de la curatarea si ascutirea rindelelor si daltilor. Dupa care am inceput cu partea teoretica cautand si citind multe carti in domeniul. Daca te intereseaza am inceput sa postez carti scanate in limba romana pe acest domeniu – https://www.scribd.com/doc/240818822/Atelierul-fanteziei

        1. Eu am folosit un transformator de telefon mobil care scotea 3A/5V. Dar când am pus unul de laptop, sa vezi atunci ce fierbea supa. Cred că o să scriu un articol și cu metoda respectivă.

          Și eu am început cu ascuțitul sculelor și apoi am introdus tot câte una până am reușit să le stăpânesc. Utilizate săptămânal o să începi să capeți încredere în tine și apoi doar imaginația ta e limita.

          Mă bucur că ai pus cartea online. Este într-adevăr foarte faină, n-am știut de ea. Cred că o să mi-o cumpăr în format tipărit.

          Aștept poze pe e-mail…

Nu se adaugă comentarii.